Sałatka ziemniaczana to potrawa, którą każdy z was próbował zapewne chociaż raz w życiu. Wersji jej przyrządzenia jest tak wiele, że ciężko pokusić się o coś oryginalnego w tym przepisie. Ja dorzucam kamyczek do koszyczka i zaprezentuję wam dzisiaj moją wersję tej popularnej potrawy. Dlaczego wybrałam właśnie tą sałatkę? Przede wszystkim dlatego, że jest szybka i prosta w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo pożywna. Można ją serwować osobno jako samodzielne danie, a także jako dodatek do dania głównego np. ryby lub mięsa. Nie będę więc przeciągać i podam wam listę składników oraz moją wariację na ten temat.
5 ziemniaków
mały por lub połowa dużego
jedno duże jabłko
dwa ogórki kiszone
cebulka dymka lub świeży szczypiorek
majonez
jogurt grecki
sól
pieprz
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki (kształt i wielkość według uznania). Por siekamy. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Podobnie postępujemy z ogórkami kiszonymi. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą (mieszamy delikatnie, żeby ziemniaczki nie zamieniły się nam w puree). Dodajemy majonezu i jogurtu greckiego w ilości i proporcjach jakie nam odpowiadają. Jeżeli chcecie żeby sałatka była bardziej light dodajcie więcej jogurtu. Sos musi oblepiać wszystkie składniki, ale nie popadajcie w przesadę. Nie chcemy żeby ziemniaczki pływały w majonezie. Na koniec sól i pieprz i tutaj ilość także zależy od osobistych preferencji. Przekładamy sałatkę do naczynia, w którym będzie serwowana i posypujemy obficie cebulką dymką bądź szczypiorkiem.
Smacznego!
Lepiej zrezygnować z majonezu... będzie zdrowiej:
OdpowiedzUsuńhttp://www.ilewazy.pl/lyzka-majonezu
http://www.ilewazy.pl/lyzka-jogurtu-naturalnego
Zgadzam się, że majonez nie jest zdrowy. Ale na samym jogurcie to już nie ten sam smak ;) myślę więc, że raz na jakiś czas można sobie pozwolić...poza tym jak pisałam kwestia proporcji jogurtu i majonezu jest opcjonalna
UsuńJogurt typu "greckiego" też jest bardziej kaloryczny od zwykłego naturalnego jogurtu... oczywiście dodanie odrobiny majonezu dla smaku jest ok. Chociaż nie wiem co tak naprawdę jest smacznego w majonezie?
UsuńObecnie w praktyce kuchennej oraz w produkcji przemysłowej spotyka się różne warianty majonezu i różne odpowiadające im przepisy. Przede wszystkim oliwa zastępowana jest zwykle innymi olejami roślinnymi. Zamiast surowego żółtka stosuje się jajka w proszku. Często spotykanym dodatkiem jest musztarda, która pełni rolę stabilizatora emulsji oraz dodatku smakowego. Musztarda zaostrza jednak smak majonezu, co jest krytykowane przez ortodoksyjnych znawców kuchni. Spotyka się też w majonezie najrozmaitsze inne przyprawy, np. cukier. Do majonezów produkowanych przemysłowo dodaje się także stabilizatory, konserwanty, barwniki i aromaty syntetyczne.
Może lepiej dodać oliwy z oliwek albo musztardy?
Można zrobić swój majonez. Wtedy wiesz co jest w środku, niemniej jednak nadal jest to kaloryczny dodatek. Ja raczej dodaję majonezu w niewielkich ilościach dla tzw. smaku. No bo tak się składa, że mi smakuje. Może kiedyś spróbuję zastąpić to dressingiem z oliwy i musztardy. W sumie ciekawa jestem jak to będzie smakować. Moim celem nie jest jednak gotowanie w wersji 'light". Nie wszystkie przepisy są czy będą dietetyczne i choć zdaję sobie sprawę z tego, że to nie jest zawsze dobre dla mojego zdrowia, nie mogę się oprzeć pokusie pewnych smaków. Smaków, które czasami ciężko zastąpić innym produktem. Ale chętnie przyjmuję sugestie :) Uwaga o kostkach rosołowych była super i zaimplementowałam ją w mojej kuchni. Jogurt grecki jest fajniejszy bo jest gęsty i lepiej komponuje się w sałatkach. Tutejsze zwykłe jogurty naturalne są jakieś takie rzadkie w konsystencji...
UsuńNie chodzi o to, aby gotowanie było 'light'. Chodzi o to, aby gotowanie było zdrowe. Majonez to głównie tłuszcz. Możesz zagęścić jogurt naturalny ugotowanym na twardo jajkiem - będzie prawie jak majonez.
OdpowiedzUsuńAle jak? Zblendować to razem?
UsuńMożna nawet zgnieść widelcem. Blendera też możesz użyć. Połączyć w jakikolwiek sposób, aby pozbyć się zbędnych tłuszczy z twojego przepisu :-)
Usuń