wtorek, 16 kwietnia 2013

Crumble bez cukru i mąki

Ostatnio rozpoczęłam nowy cykl: piątkowe spotkania z pewną Rosjanką. Tatiana mieszka w Szwecji od czasów swojej młodości, wyszła za mąż za Szweda i założyła tutaj rodzinę. Spotkania mają na celu naukę szwedzkiego i angielskiego.  Ponieważ jednak spotykają się dwie "baby" o podobnych zainteresowaniach pierwszą lekcję zdominowały wzajemne porady kulinarne. Ku mojej wielkiej uciesze zostałam poczęstowana pysznym ciastem. Muszę przyznać, że przypadło mi do gustu tak bardzo (wzięłam dwie dokładki), że sama rozpoczęłam dyskusję na temat przepisów. Ukryty walor tego wypieku polega na tym, że to chyba najzdrowsze ciasto jakie w życiu jadłam. Zero cukru, zero mąki, a czas przygotowania to jakieś 10 min. W związku z powyższym poprosiłam o przepis i wypróbowałam go od razu po powrocie do domu. I rzeczywiście wyszło pysznie, zdrowo i zdecydowanie nie namęczyłam się przygotowując je. A ponieważ mam bloga i niedawno obiecałam Wam więcej lifestylu (to się wiąże także z jedzeniem) pragnę podzielić się z Wami moim ostatnim odkryciem. Poniżej przepis, zdjęcia z poszczególnych etapów i instrukcje. 

Składniki: 
-owoce (mogą być świeże sezonowe lub mrożone- ja użyłam tym razem jabłek i bananów)
-płatki owsiane (można pomieszać owsiane z innymi- ja pomieszałam owsiane z żytnimi; można też dodać otręby)
-masło (w takiej ilości, żeby po zmieszaniu z płatkami powstała klejąca się masa-płatki nie mogą być zbyt suche)
-miód (to jest opcja wymyślona przeze mnie, żeby płatki lepiej się kleiły. Tatiana nie dodawała miodu i wyszło równie smacznie)
-cynamon (w przypadku jabłek dobrze się komponuje, ale nie jest konieczny)

Naczynie żaroodporne, najlepiej płytkie, smarujemy masłem. Owoce kroimy na kawałki i układamy na dnie naczynia. Im więcej tym lepiej i smaczniej. Posypujemy cynamonem-opcjonalnie.



Przygotowujemy płatki owsiane lub inne w takiej ilości żeby przykryć owoce w naczyniu.



Wsypujemy płatki do miseczki i dodajemy masła (ok 75 g na średnią foremkę). Dodajemy łyżkę miodu (opcjonalnie).


Mieszamy palcami.


Wykładamy masę do naczynia z owocami.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 200 stopni na ok. 20 minut. Trzeba pilnować żeby płatki nie przypaliły się z wierzchu (ale jak się przypalą tragedii nie ma, ciasto nadal jest smaczne:D).


Ciasto podajemy z bitą śmietaną (proponuję zrobić własną, ubijając śmietanę kremówkę, nie używajcie cukru...nie słodzona również jest smaczna) lub lodami.

Smaklig måltid!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz